Tuesday, November 16, 2010

CEAPA, ALIMENT SANATOS DAR SI PERICULOS

CEAPA
In 1919 cand gripa a ucis 40 milioane de oameni, un doctor vizita
fermierii pentru a-i ajuta sa combata gripa. Multi dintre fermieri si
familiile lor o contractasera si multi chiar murisera.
Doctorul a ajus la un fermier unde, spre surprinderea lui, toti membrii
familiei erau sanatosi. Cand doctorul a intrebat fermierul ce facea el
diferit de ceilalti, sotia lui a spus ca a pus o ceapa necuratata
intr-un vas in fiecare camera a casei (si probabil pe vremea aceea casa
avea doar 2 camere). Doctorul nu a crezut si a cerut una din cepe pentru
a o analiza la microscop. Spre surprinderea lui a descoperit virusul
gripei in ceapa. In mod evident aceasta a absorbit virusul pastrand
familia sanatoasa.
Apoi, am auzit aceasta povestire de la coafeza mea din Arizona . Acum
multi ani angajatii ei se imbolnaveau de gripa si la fel multi dintre
clienti. In urmatorul an ea a pus cepe in boluri peste tot in salon.
Spre surprinderea ei nici un angajat nu s-a mai imbolnavit.. Treaba
functioneaza! (si nu, nu fac afaceri cu ceapa) Morala povestii este:
cumparati cateva cepe si puneti-le in boluri in fiecare camera din casa.
Daca lucrati la birou, puneti unu sub birou sau undeva pe un raft.
Incercati si veti vedea. Noi am facut asta anul trecut si nimeni din
casa nu s-a imbolnavit de gripa. Daca va ajuta pe voi si pe cei dragi sa
nu va imbolnaviti, cu atat mai bine. Daca totusi faceti gripa, va fi o
forma usoara. Oricum... ce aveti de pierdut? Doar cateva cepe!!!!
Acum... mai exista si un PS la aceasta poveste, trimis de o prietena
din Oregon care de obicei imi trimite contributii la articolele pe tema
sanatatii. Ea mi-a povestit urmatoarea experienta despre ceapa:
"Eu nu stiam despre povestea cu fermierul... dar stiu ca eu personal am
facut pneumonie si am fost foarte bolnava. Am citit un articol care
spunea sa tai o ceapa la ambele capete, sa pui unul din capete intr-o
furculita si sa pui capatul infipt in furculita intr-un borcan gol...
iar apoi sa pui borcanul langa patul pacientului peste noapte. Se spunea
ca ceapa se innegreste peste noapte din cauza germenilor... si chiar asa
s-a intamplat. Dimineata ceapa era un dezastru dar eu deja ma simteam
mai bine.
Altceva ce am citit intr-un articol a fost ca atat ceapa cat si
usturoiul distribuite prin camera au salvat pe multi de la ciuma neagra.
Ele au multe proprietati antibacteriale si antiseptice."
Si acum inca o nota
CEPELE ABANDONATE DEVIN OTRAVITOARE
Am folosit o ceapa care fusese lasata in frigider. Uneori nu folosesc o
ceapa intreaga odata, ci pastrez cealalta jumatate pentru mai tarziu.
Dupa ce am citit aceasta informatie mi-am schimbat parerea... si pe
viitor voi cumpara cepe mai mici.
Am avut privilegiul sa vizitez Mullins Food Products, divizia de
fabricare a maionezei. Mullins este mare si este detinuta de 11 frati si
surori din familia Mullins. Prietena mea Jeanne este CEO acolo.
A venit vorba despre intoxicatii alimentare si am dorit sa le
impartasesc ceea ce am aflat de la un chimist.
Tipul care ne-a condus in turul fabricii se numea Ed si era unul dintre
frati. Ed este un expert in chimie si este implica in dezvoltarea
formulei sosului. El a dezvoltat formula sosului si pt McDonald's Deci
retineti ca Ed este un magician al chimiei alimentare. In timpul vizitei
cineva a intrebat daca chiar trebuie sa ne facem griji cu privire la
maioneza. Oamenii intotdeauna sunt ingrijorati ca maioneza se va strica.
Raspunsul lui Ed va va surprinde. El a spus ca toata maioneza produsa
comercial este sigura.
"Nici macar nu trebuie pusa la frigider. Nu face nici un rau sa fie
pusa, dar nu e neaparat necesar". El a explicat ca pH-ul maionezei este
stabilit la o valoare la care bacteriile nu pot supravietui in mediul
inconjurator. El a vorbit despre picnicul esential, cu bolul de salata
de cartofi pe masa si cum toata lumea da vina pe maioneza cand cuiva ii
este rau.
Ed spune ca atunci cand este raportata intoxicatia alimentara, primul
lucru pe care il cerceteaza autoritatile este cand a mancat bolnavul
ultima oara CEAPA si de unde au venit aceste cepe (din salata de
cartofi?) Ed spune ca nu maioneza (atata timp cat nu e facuta in casa)
este cea care se strica la aer. Cel mai probabil este ceapa iar daca nu
ceapa, atunci CARTOFII.
El a explicat ca ceapa este o mare piata de desfacere pentru bacterii,
in special ceapa negatita. Nu ar trebui niciodata sa pastrezi o bucata
de ceapa taiata. Nu este sigura nici daca o pui intr-o punga etansa si o
bagi la frigider.
Se contamineaza deja suficient doar prin faptul ca e taiata si sta la
aer putina vreme, si poate deveni periculoasa pentru cine o ingereaza
(asa ca, atentie sporita la ceapa care va este pusa in hotdog la
meciurile de baseball!) Ed spune ca daca iei partea de ceapa lasata si
o gatesti nebuneste s-ar putea sa fii in regula... dar daca tai ceapa
lasata ca sa o pui in sandwich iti cauti problemele cu lumanarea. Atat
ceapa cat si cartofii fierti dintr-o salata de cartofi vor atrage si
favoriza inmultirea bacteriilor mult mai repede decat orice maioneza
preparata comercial.
Deci, cum suna asta ca noutate? Luati-o cum vreti. Eu (autorul) am de
gand sa fiu foarte atent la ceapa de acum incolo. Din mai multe motive
acord credubilitate unui chimist si unei companii care produce milioane
de tone de maioneza pe an.
De asemenea, CAINII NU TREBUIE SA MANANCE NICIODATA CEAPA. Stomacul lor
nu o poate metaboliza.
Deci, nu uitati ca este periculos sa tai o ceapa si sa o folosesti
pentru gatit a doua zi. Devine otravitoare intr-o singura noapte si
creeaza bacterii toxice care pot provoca infectii la stomac din cauza
excesului de secretie de bila si chiar intoxicatii alimentare.

No comments: