Monday, July 18, 2011

ABUZUL ELECTRICA ASUPRA CETATEANULUI

Iata cum Electrica abuzeaza de cetateanul de rand bazandu-se pe faptul ca acesta nu are alta solutie decat sa plateasca neputand sa-si aleaga alt furnizor pentru astfel de servicii.
Mi s-a intamplat si mie, de pilda acum cateva zile, fara ca macar sa stiu am fost deconectat de la reteaua electrica.
Am tot asteptat vreo 2 ore crezand ca e o problema, cum a mai fost (cand a tinut mai mult de o zi), si ca isi va reveni.
Verificand la vecini, am inteles ca problema e numai la mine, am fugit repede la tablou si am vazut siguranta scoasa si un fir de legatura cu siguranta.
M-am gandit pe moment la rautatea unor persoane care nu le eram pe plac, dar zic sa sun si la electrica sa intreb.
La care doamna de acolo, dir adjunct Bos L. zice: -Pai aveti o factura neplatita de 2 luni, in valoare de 65 lei, si pt asta a-ti fost debransat.
Nu-mi venea sa cred, dar am zis, bun o platesc acum pe loc, online sau vin la sediu.(eu fusesem plecat de vreo luna din localitate pentru niste probleme de sanatate la Bucuresti).
Dar d-na zice, nu, nu se mai poate, tre' sa platit taxa de debransare, taxa de rebransare, taxa de garantie si factura cu pricina; Oho! cat aveti de platit(cu o bucurie in voce, cum ca m-a prins...)
Zic, nu se poate, nu platesc nimic, de ce nu m-ati anuntat, un telefon macar; si doamna zice: pai v-am trimis PREAVIZ,
Am inteles, zic, dar eu am fost plecat din localitate, un telefon nu cred ca era prea mult.
Pai cam multe vreti dstra, cum ar fi sa-i suna-ma pe toti cei care sunt in situatia asta, nu va inchipuiti ce ar fi...
Da, ce ar fi? Costul unui apel de deosebit de scump, adica 1 leu, mai bine sa plateasca clientul, cateva milioane...
Mai departe, ma leg de faptul ca si chiar daca a trimis acel preaviz, eu PERSONAL n-am primit nimic, intreb de comfirmare de primire si imi zice ca NU E TREABA LOR daca nu l-am primit,
acel preaviz nu are un regim special, si ce trimite ca orice factura.(Daca il primiesti bine daca nu esti bun de plata TAXE)
Am vazut ca n-am ce discuta, am multumit si am inchis, la electrica call center, nu raspunde nimeni, iar prin robot nu ajungi la nici un consultant.
Asa ca am sunat la ANPC Brasov, si am explicat situatia, insa ma dezamagit cand mi-a spus ca au acest drept(de debransare) chiar daca eu personal n-am primit nici o instiintare, cat despre modalitatea de debransare mi-a zis ca ar fi trebuit sa se fac un proces verbal si sa se puna un sigiliu, m-a pus sa fac niste poze, sa merg la ei, si daca nu rezolv nimic sa vin la brasov sa fac o reclamatie.
In aceasi zi am facut plata prim banca, si am plecat sa discut cu cineva la sediu, am intalnit un tanar amabil care mi-a spus aceleasi lucruri care le auzisem la telefon, intelegand ca nu mai este nici un director acolo cu care sa pot lua legatura am plecat urmana sa revin a 2 zi pana in ora 13.
Urmatoarea zi, am ajuns in fata aceeasi doamne Bos, insa de data asta am cerut sa mi se dea si mie o copie a acelui preaviz care trebuia sa-l primesc prin posta si am mai avut o surpiza; in preaviz taxa de debransarer si rebransare
(adica de scos un fir si o siguranta) era 69 lei x 2, pe cand doamna imi facuse calculul pentru a putea avea din nou curent electric, cu 92 lei x 2; intrebata de ce aceasta diferenta, mi-a zis ca s-au schimbat taxele in ultima saptamana.
Am plecat la departamentul Distributie(in cadrul electrica exista departamentul Furnizare si Ditributie) pentru a afla in ce consta DEBRANSARE, pentru care tre sa platesc 92 lei, si care mi-a "taiat lumina" fara sa bata la usa, nu mai zic nimic de semnatura in porecesul verbal sau alt act de debrasare.
Aici, amabil cer cateva informatii la d-na Puchiu T., care vazand insistenta mea de a descoperii anumite nereguli in aceste procese de debrasare, imi cheama un maistru care face aceste lucruri, si ii cer sa vad si acel act care arata ca a fost debransat.
Zice ca nu are voie, eu intreb daca trebuia sa ma anunte si sa-mi lase si mie o copie, dar ea imi zice ca nu e obligatoriu, nici una nici alta, cu toate ca intamplarea face ca eram acasa la acea ora.
Insist sa vad macar un model de asemenea act, si intamplator era tocmai al meu acolo, ma uit repede si zic, ca doresc si eu o copie, la care d-na Puchiu, ma invita afara pt ca ea nu are voie sa dicute cu publicul si ca acel act,
(care trebuia sa ramana si la mine o copie) nu pleaca de acolo. Am zis bine, macar sa-i fac o poza. NICI ATAT.
Am plecat iar, la dir adj, al institutiei, si i-am cerut sa-mi dea si mie o copie dupa acea dovada, proces verbal, sau ce era.
Binenteles ca NU a vrut, a zis ca nu TINE de ea, ca Distributia e separata., etc.
Am rabufnit si cat am putut de calm, le-am zis, Nu vi se pare ca va bateti joc prea mult de oameni, nu ar fi fost mai bine sa fi inregistrat tot ce am discutat cu dstra si cu dna de la distributie si sa le dau la TV ca material de stiri.
Satul de nesimitirea dar si neputinta lor, am plecat la casierie unde, am platit o factura de 304 Lei, ce a inclus, DEBRANSARE 92 lei, REBRANSAREA 92 lei, GARANTIE 54 lei si FACTURA cu pricina 65 lei, care o mai platisem cu o zi in urma, dar inca nu ajunsese in contul lor.
Desi am si eu vina mea partiala, pentru ca am uitat sa platesc aceea factura(ultimele 2 fiind platite la zi), nu pot accepta acest abuz de a nu fi anuntat personal nici macar in ultima secunda de PROBLEMA pentru care ma facem vinovat.
Concluzia nu face-ti ca mine, dar nici ca ei!

3 comments:

Florina, Silviu said...

Si mie mi sa intamplat in acelas fel(la idigo)...cu cei de la Electrica Transilvania Sud.
Am stat devorba cu aceeasi doamna Bos de la Rasnov...(Mi a ras in nas ...m a pus sa platesc taxa de debransare+rebransare+garantie 240 ron pe un sold de 70 ron) Asta nu e abuz? (Sa debransezi clientul fara sa il anunti,apoi sa ceri o taxa mai mare decat soldul respectiv) Abuzul Electrica asupa cetatenului!!!
Au monopol, pe astia nu-i controleaza nimeni!!!
Sunt fara curent cu soldul platit,si cu preavizul care nu a ajuns nici macar la postarita(am vorbit cu ea personal).
Drumuri si telefoane pe bani fraierilor ca mine... ma simt umilit ca cetatean in aceasta tara.
Ca si client nu as mai cumpara nici de un leu curent de la ei.
Sper sa vina ziua aceea cat mai repede!

C.A.P. said...

Sa fi sau sa nu fi in campul muncii ?
Incearca sa fi om simplu, incearca sa traiesti fara sa platesti..cum? fara curent? DA!
Situatia e pamfletara iar noi suntem idiotii.. te slabeste sau te intareste! Din somnul in care ne adincira, ne mai trezim din cand in cand luati la palme si buzunariti precum prescolarii pe drum spre casa..ridici mainile si te lasi curatat(nu mai pun nici ghilimele) ..dar stima ta de sine? se pare ca nu miroase a bine..cat costa banul ce il dai si cat costa gunoiul ce il inghiti?
sa fie propriul cerc vicios in care suntem prinsi ca intro masinarie centrifugara si nu ne sta in putinta sa ne impotrivim?
Eu as striga : LA LUPTA! dar si moara aceasta e mai mare decat lancea !
Sa fim fericiti cand trebuie sa fim tristi si tristi niciodata cand trebuie sa fim fericiti !

Unknown said...

Niște nenorociti! La mine în localitatea cade curentul și de 10 ori pe zi! Asa scurt, pe perioade de 10-30 de secunde. Motivul e simplu, electrica nu a adus nici o îmbunătățire sistemului de distribuție în ultimi 20 de ani. Oare nu e acesta un abuz? Noi, clienții avem obligația de a achita la timp factura și eventualele penalități, dar ei, ce obligații au? Eu ca un simplu client nu îmi permit sa ma judec cu ditamai compania iar partea mai nasoală e ca nici nu am o opțiunea de a schimba firma care furnizează energie electrica. Nu ne rămâne decât sa speram ca într-o zi ne vom permite panouri solare sau o stație eoliana... Până atunci rămânem la mâna unor nenorociti! Welcome to Romania!